Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Sport zase ožije Fotbal chce začít hrát už o víkendu, přidá se i hokej?

Fotbal chce začít hrát už o víkendu, přidá se i hokej?

foto: Petr Pelíšek

03. 11. 2020 - 19:16

Návrat profesionálního sportu oznámili dnes na tiskové konferenci Národní sportovní agentury předseda NSA Milan Hnilička, předseda Českého hokeje Tomáš Král, předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda a generální manažer reprezentace basketbalistů Michal Šob. V Síni slávy Českého hokeje, kde se tisková konference pořádala, oznámil Hnilička výsledky včerejšího jednání vlády.

Vláda rozhodla na svém pondělním zasedání o tom, že se od 4. listopadu mohou profesionální sportovci vrátit k tréninku v neomezeném počtu na venkovních i vnitřních sportovištích za dodržení přísných hygienických pravidel. Profesionálním sportovcem se rozumí člověk, který vykonává sport jako své zaměstnání nebo jako svou podnikatelskou či jinou obdobnou činnost.

„Dohodly se výjimky pro soutěže, které chtějí hrát za přísných opatření. Testování bude probíhat před každým zápasem, budou se muset dodržovat rozestupy a limitovaný počet lidí na zápasech, aby na něm mohli být hráči, realizační týmy i média. Musíme každé soutěži ušít podmínky na míru, dnešní situace si to vyžaduje,“oznámil předseda agentury Milan Hnilička.

„Pro basketbalovou reprezentaci je to oznámení za minutu dvanáct. Ženám i mužům se blíží kvalifikační zápasy o evropský šampionát, muži jsou navíc jediným kolektivním sportem, který má šanci dostat se na olympiádu v Tokiu. Čím dřív začneme hrát, tím pro reprezentanty lepší. Chtěl bych tímto poděkovat Národní sportovní agentuře, zejména předsedovi Milanovi Hniličkovi za vyjednání těchto pro sport velmi důležitých podmínek“ uvedl Michal Šob.

Zároveň může organizátor sportovních akcí a ligových soutěží žádat o výjimku ze zákazu konání těchto akcí v případě předložení plánu na splnění hygienických norem, jako například dodržení minimálního počtu nutných členů pořadatelské služby na zápasech a pravidelného testování sportovců před každým zápasem. Výjimku bude projednávat Národní sportovní agentura s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou.

„V připravenosti jsme logicky nejdál, máme ohromnou výhodu, že můžeme čerpat z okolních lig i přísného protokolu UEFA pro účastníky svých pohárových soutěží. Děláme všechno pro to, abychom začali už v pátek předehrávkou Jablonce proti Brnu,“ oznámil Dušan Svoboda.

K tréninku se mohou vrátit také profesionálové v individuálních sportech, mezi které patří například členové sportovních center Olymp, Dukla a další. Tento stav v rámci profesionálního sportu platí do konce nouzového stavu, který je v tuto chvíli vyhlášen do 20. listopadu.

„I my si plně uvědomujeme závažnost situace. Prioritou dnešních dní je zdraví občanů, o tom vůbec žádná. Od začátku k tomu přistupujeme tak, že předkládáme fakta k posouzení, jak jsme schopni zabezpečit cíle, které vláda sleduje,“ dodal Tomáš Král.

Pandemie COVID- 19 a s ní spojené vyhlášení nouzového stavu na území ČR a vydávaní mimořádných a ochranných opatření Ministerstva zdravotnictví a nařízení hygienických stanic významně zasáhla do oblasti sportu.

Další články