Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Mezinárodní festival Do Prahy zavítají nejlepší šachisté světa

Do Prahy zavítají nejlepší šachisté světa

foto: Vladimír Jagr

30. 01. 2020 - 08:30

V úterý 11. února bude v pražském hotelu Don Giovanni zahájen druhý ročník mezinárodního šachového festivalu Prague International Chess Festival 2020. Své síly zde přijede poměřit mimo jiné také deset předních světových velmistrů, kteří se řadí mezi 50 nejlepších hráčů světa. Během festivalu bude probíhat bohatý doprovodný program.

Od 11. do 22. února bude pražský hotel Don Giovanni patřit šachistům, kteří zde přijedou, aby během jedenácti dnů poměřili své hráčské zkušenosti na festivalu Prague International Chess Festival 2020.
„Jedna z hlavních idejí je umožnit českým reprezentantům, nadějným juniorům a šachovým nadšencům utkat se s absolutní světovou špičkou na domácí půdě,“ vysvětluje ředitel festivalu Petr Boleslav.
„Rovněž věříme, že náš festival svým postupovým formátem utuží soutěživého sportovního ducha, posílí vůli po vítězství, upevní víru ve vlastní síly a bude zdravě motivovat české šachisty všech věkových a výkonnostních kategorií k dalšímu individuálnímu růstu,“ dodává.

Během festivalu proběhne celkem sedm turnajů:
1) MASTER TOURNAMENT – jedná se o uzavřený velmistrovský turnaj, ve kterém změří síly deset hráčů z TOP 50 světového žebříčku. Jedničkou turnaje bude aktuálně 16. hráč světa Jan-Krzysztof Duda z Polska, dále se zúčastní například Pentala Harikrishna z Indie, Nikita Vitiugov z Ruska, jenž bude obhajovat vítězství z minulého ročníku festivalu, Wei Yi z Číny, Nils Grandelius ze Švédska, Vidit Gujrathi z Indie, David Anton Guijarro ze Španělska, Markus Ragger z Rakouska, Samuel Shankland z USA a nebude chybět ani nejlepší český hráč, který ve světovém žebříčku drží aktuálně 30. místo, David Navara.

2) CHALLENGERS TOURNAMENT – účastní se jej 4 nominování čeští hráči, jedná se především o reprezentanty nebo zálohu reprezentace. Zbylých šest velmistrů je pozvaných. Tohoto turnaje se zúčastní Andrey Esipenko z Ruska, Jorden Van Foreest z Holandska, Hannes Stefansson z Islandu, Nijat Abasov z Ázerbájdžánu, Mateusz Bartel z Polska, Kacper Piorun z Polska a z České republiky Lukáš Černoušek, Van Nguyen, který se v roce 2017 stal nejmladším českým velmistrem v historii, Jan Krejčí a Tadeáš Kriebel. Vítěz tohoto turnaje postoupí v roce 2021 do MASTER TOURNAMENT.

3) FUTURES TOURNAMENT – novinkou letošního ročníku bude tento turnaj, ve kterém si poměří síly mládež do 13 let s mezinárodními úspěchy. Českou republiku bude reprezentovat trojice hráčů, z níž zatím největších úspěchů dosahuje devítiletý Václav Finěk. Šachům se věnuje necelé čtyři roky a již se stačil stát čtyřnásobným mistrem ČR. Daří se mu i na mezinárodní scéně. Předloni byl devátý na MS v kategorii do osmi let, loni druhý na ME v kategorii do deseti let a první na MEU v kategorii do dvanácti let. Dále se tohoto turnaje zúčastní kupříkladu polští sousedé, kteří posílají Jana Klimkowského, z Turecka přijede bronzový z mistrovství Evropy škol do jedenácti let Ediz Gürel nebo bronzový z mistrovství Evropy do 12 let Izraelec Roy Vagman. „Našim cílem je umožnit právě takovým mladým hráčům účast v turnaji Futures, kde dostanou možnost zažít na vlastní kůži kolotoč velkého turnaje s již renomovanými hráči světového žebříčku, šanci nasbírat zkušenosti a rady od svých vzorů a získat pozitivní motivaci do další šachové práce,“ říká o zařazení této kategorie ředitel festivalu Petr Boleslav.

4) OPEN TOURNAMENT – otevřený mistrovský turnaj s normou GM, kterého se mohou zúčastnit šachoví hráči všech věkových kategorií či výkonnosti. Vítěz turnaje získává právo účasti v turnaji CHALLENGERS 2021. Na loňském ročníků se jej zúčastnilo téměř 200 šachistů.

5) RATINGOVÉ TURNAJE

6) RAPID TURNAJ

7) BLESKOVÝ TURNAJ

Během Prague International Chess Festival 2020 bude probíhat také bohatý doprovodný program.
V sobotu 15. února se v hotelu Don Giovanni uskuteční od 14:00 hodin přednáška ředitele Knihovny Václava Havla Michaela Žantovského a legendy českého a světového šachu velmistra Lubomíra Kaválka „Jak hrál Václav Havel šachy“.

V pondělí 17.2. se od ranních hodin uskuteční akce Dětský den, na kterou pozvánku obdrží co nejširší publikum dětí a mládeže, pražské školy i klasické šachové kluby, které vychovávají čerstvou krev. Na mladé návštěvníky bude čekat v prostorách hotelu Don Giovanni osm soutěžních stanovišť.
„Dovednostní soutěže by měly dětem především ukázat, že šachy jsou zábavná hra a základní pravidla jsou vlastně velmi jednoduchá. Pokročilejším šachistům z řad žáků bude určen vyšší stupeň soutěže, kde pro zisk soutěžních bodů bude zapotřebí vyřešit šachovou úlohu nebo správně vyplnit malý kvíz z šachové historie. Rozmístění stanovišť po celém hotelu nebylo zvoleno náhodou. Cílem je provést návštěvníky všemi prostory, kde se šachový festival odehrává, což je kromě hracího sálu i třeba studio pro živé vysílání nebo místnost pro analýzy odehraných partií,“ vysvětluje ředitel festivalu Petr Boleslav.

Na každého účastníka čeká malá odměna a nejlépe vyhodnocení soutěžící obdrží z rukou patronky této doprovodné akce, ambasadorky šachového klubu Moravská Slavia Brno a modelky Inny Puhajkové upomínkovou miniaturu turnajové trofeje.

„Věřím, že návštěva našeho festivalu může mnohým dát impuls pro hraní šachů ať už aktivně nebo doma se svými blízkými,“ dodává Boleslav.

Doprovodný program bude 17. února pokračovat v kině Aero, kde od 15.00 hodin odstartuje simultánka velmistra Borise Gelfanda. Za šachovnici zasedne i Inna Puhajková, která povede jako kapitánka tým složený z účastníků uzavřeného turnaje Futures.

Ve stejný den bude v kině Aero v 17:30 zahájen třídenní filmový festival „Královská hra ve filmu“.
„Návštěvníkům a divákům se naskytne příležitost pohledu do zákulisí života předních světových velmistrů prostřednictvím vybraných dokumentárních filmů nebo si budou moci vychutnat sílu hraných filmů, ve kterých je královská hra nedílnou součástí příběhu,“ prozrazuje ředitel festivalu.
Hostem filmového festivalu bude izraelský režisér Halil Efrat, který osobně uvede svůj dokumentární film o velmistru Borisi Gelfandovi nazvaný Album 61, jenž bude první projekcí festivalu.

Málo se ví o šachových kvalitách legendárního režiséra Miloše Formana, a tak v 19:30 začne přednáška česko-amerického spisovatele, scénáristy a dramatika Jana Nováka a legendy českého a světového šachu, velmistra i dlouholetého přítele Miloše Formana Lubomíra Kaválka „Jak hrál šachy Miloš Forman“.

Ve 20:30 je naplánováno promítání norského dokumentárního filmu Magnus norského režiséra Benjamina Ree, který detailně publiku představí fenomén mistra světa Magnuse Carlsena.
Filmový festival bude pokračovat v úterý 18. února a ve středu 19. února večerní projekcí hraných filmů. Vstupenky na jednotlivá představení budou k dostání v pokladně kina Aera.

Na loňský první ročník festivalu přijelo 222 účastníků ze 30 zemí, nejdelší 8288 km dlouhou cestu do Prahy absolvoval Dong Bao Nghia z Vietnamu. Prahu navštívilo 32 šachových velmistrů z toho 8 ze světové TOP 30 a 1 úřadující mistryně světa. Festival poctili svou návštěvou 3 velvyslanci (Indie, Čína, Maďarsko).

V průběhu 12 festivalových dnů bylo v 9 kolech odehráno celkem 878 partií. Vyhlášeno bylo 18 medailistů, pro účastníky bylo připraveno na 55 cen. Cenový fond festivalu činil 1 980 000 Kč. Na festival dohlížel 12členný organizační tým a 4 rozhodčí.

Další články