Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Sucho nepolevuje. Je potřeba lépe nakládat s vodou v krajině

Sucho nepolevuje. Je potřeba lépe nakládat s vodou v krajině
Srážky jsou dlouhodobě na minimu. Hladiny podzemních vod jsou dlouhodobě pod normálem. Je potřeba s vodou začít nakládat promyšleně a umožnit její vsakování do krajiny.

foto: Pixabay

16. 05. 2020 - 06:06

Přestože se tento týden krajem prohnal déšť, dlouhodobé sucho nepolevuje. Podle odborníků je nynější sucho největší za 100 až 500 let. Voda chybí nejen v řekách, potocích a jezerech, ale dlouhodobý podstav je zaznamenán také u podzemní vody.

Podobné sucho bylo již na začátku devadesátých let, kdy pršelo zhruba stejně jako v dnešní době. Zásadní rozdíl je ale v teplotě. Oproti začátku devadesátých let totiž stoupla průměrná teplota o jeden stupeň Celsia. 

Hydrometeorolog Jan Daňhelka právě zvýšení průměrné teploty označuje jako zásadní. „Kromě toho, že teplejší vzduch pojme daleko větší množství vody, než se začne tvořit oblačnost, teplý vzduch zvyšuje také odpar,“ řekl Daňhelka pro televiziseznam.cz.

Sucho je tak výrazné, že už i některé obce na Olomoucku zakázaly zalévání zeleně a napouštění bazénu vodou z vodovodního řádu.

Jak bojovat se suchem?

Situace je tak závažná, že je potřeba začít přemýšlet nad způsobem, jak je nakládáno s vodou. Základním opatřením je obnovení možnosti vsakování dešťové vody do krajiny. Vrácení řek do původních koryt, zmenšení betonových ploch, obnovení mokřad a remízků v krajině.
 
Důležité je také to, jak s vodou nakládají domácnosti. Začít by se mělo vybudováním retenčních nádrží, které zachycují dešťovou voda stékající ze střech. Tu je pak možné využít na zalévání rostlin nebo ji napojit na splachovací záchody.

Pomohou ale i menší zásahy, jako je méně časté kosení trávy nebo kapková závlaha. Vyšší tráva snižuje vypařování vody z půdy a kapková závlaha umožní dostat k rostlinám přesné množství vody, které potřebují, aniž by se voda zbytečně vypařila do ovzduší. 

Lidé by se také měli pozastavit nad zbytečným plýtváním nebo možností její recyklace a nevylévat například vodu ze sušičky do odpadu, ale využít ji třeba ke splachování nebo zalévání rostlin.

Další články