Zde může být vaše reklama.
Čtvrtek 18.4.
Svátek má Valérie
Menu

Roušky odložíme koncem června

Roušky odložíme koncem června
Venkovní akce mohou být bez roušek už teď. Vnitřní prostory to čeká, od července.

foto: Lukáš Blokša

18. 06. 2020 - 12:00

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes ráno na tiskové konferenci oznámil, že od července nebudou roušky povinné ani ve vnitřních prostorách. Roušky tak plošně odložíme po necelých čtyřech měsících. Povinnost mít roušku pak bude i nadále v místech, kde se bude vyskytovat vyšší procento případů koronaviru. V současné době jde například o hlavní město a Karvinsko.

 

Další vlna zmírňování pravidel přijatých kvůli koronaviru nastane díky příznivé epidemiologické situaci. Rozvolnění ministrovi doporučila také pracovní skupina, která se opatřeními zabývá. Plošná opatření se nově posunují na lokální úroveň.

„Pokud k 1. červenci zůstane většina regionů bez nových případů, není namístě opatření prodlužovat v celé republice. Nošení roušek ve vnitřních prostorech nebo prostředcích hromadné dopravy by od tohoto data zůstalo už jen v regionech s vyšší incidencí covid-19,” řekl Vojtěch.

„Není nutné omezovat celou ČR, když je situace klidná,“ uvedl ministr.

„Průběžně budeme situaci vyhodnocovat a s dostatečným předstihem budeme informovat o tom, kterých regionů se budou omezení týkat,“ doplnila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Rozhodovat o tom budou krajští hygienici.

V červenci skončí také časové omezení pro restaurace a bary, které v současné době musí zavírat ve 23 hodin. Nápoje a potraviny se vrátí také do kin. Opět s výjimkou regionů, kde bude horší epidemiologická situace.

 

22. června se opět posune hranice kapacity hromadných akcí a to z 500 na 1000 návštěvníků.

 
 

Organizátoři hromadných akcí, provozovatelé obchodů či restaurací již nebudou muset povinně zajišťovat dodržování rozestupů a vše bude ponecháno na bázi dobrovolnosti.

 

 

Další články