Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

PŘEHLEDNĚ: Která opatření se mění od 24. května?

PŘEHLEDNĚ: Která opatření se mění od 24. května?

foto: Lukáš Blokša

24. 05. 2021 - 07:15

Také od dnešního dne, tedy 24. května, dochází k rozvolnění některých opatření týkajících se pandemie koronaviru. Dnešní rozvolnění se týkají hlavně žáků středních škol, ale i dalších oblastí. Večerník pro vás nachystal přehled změn.

Jak se to se školami?

Do lavic se po dlouhé odmlce vracejí žáci středních škol, dosud se mohla konat pouze praktická výuka. Návrat se týká necelých čtyř set tisíc studentů. Výuka bude probíhat bez rotace.

Návrat do škol se týká také vysokoškoláků, u většiny už je to ale pouze v rovině teorie, na většině vysokých škol končí, případně skončil semestr a začalo zkouškové období.

Běžný provoz se vrací do základních uměleckých škol, pro skupiny deseti a více dětí platí podmínka negativního testu. A uznává se i ten ze školy.

 

Otevírají se ubytovací zařízení pro všechny hosty

Do hotelů, penzionů i dalších zařízení se mohou od dnešního dne nechat ubytovat všichni hosté. Kapacita zařízení není nijak omezená.

Pro případné hosty platí, že musí mít negativní PCR případně antigenní test, potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Pokud bude ubytování trvat déle než týden, bude muset host během pobytu podstoupit další test.

Pro hosty otevírají také hotelové restaurace. A to mezi šestou hodinou ráno a desátou hodinou večer. Jídlo se nesmí podávat formou švédských stolů.

Jaká je situace se sportem?

V jedné skupině může nově sportovat až 12 lidí, na sportovišti v jednu chvíli může být až 30 osob.

Zoologické zahrady i další podobná zařízení mohou otevřít vnitřní pavilony

Nově se návštěvníci zoologických i botanických zahrad podívají také do vnitřních pavilonů. Alespoň pokud se zahrady rozhodnou je otevřít. Kapacita je omezená na jednu osobu na 15 metrů čtverečních.

Zahrady mohou přivítat až padesát procent své kapacity.

Jak jsou na tom kulturní akce?

Nově je možné pořádat ve venkovních prostorách kulturní akce, účastnit se jich může až polovina kapacity areálu, maximálně ale 1000 lidí. Vevnitř platí limit 500 osob. Podmínkou pro vstup na akci je test, očkování, případně prodělaná nemoc. Diváci budou moci pouze sedět, povinný je respirátor.

Další články