Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Policisté chytili skupinu drogových dealerů

Policisté chytili skupinu drogových dealerů

foto: Policie ČR

28. 11. 2019 - 11:00

V rámci mezinárodní operace Národní protidrogová centrála v uplynulých dnech zadržela kompletní dvanáctičlennou organizovanou skupinu osob, zabývající se výrobou a obchodem s metamfetaminem a marihuanou v řádech desítek kilogramů. Látky vyrobené a zobchodované touto skupinou představovaly významný zdroj pro pokrytí poptávky zejména na území Karlovarského kraje a spolkové země Durynsko a Bavorsko.

Zločinecká skupina osob, složená převážně z občanů České republiky, v jejímž čele stáli dva hlavní organizátoři s trestní minulostí, si na území Karlovarského kraje pronajímala obytné objekty, ve kterých vyráběla metamfetamin v objemu až šest kilogramů na jeden výrobní cyklus. Z důvodu ztížení odhalení, využívala skupina několik objektů a kompletní mobilní laboratoř. Není pochyb o kontaminaci všech používaných objektů. Umístění odpadů z výroby je předmětem vyšetřování, nicméně lze předpokládat, že toxické látky skončily v kanalizaci či jako nelegální odpad v životním prostředí.

Část produkce metamfetaminu sloužila k saturaci poptávky na českém trhu, zbytek vyváželi určení členové skupiny do Spolkové republiky Německo. K vývozu metamfetaminu zpravidla využívali pachatelé velmi důmyslný způsob úkrytu, a to ve vnitřku hasicích přístrojů. Hasicí přístroje byly upravené tak, aby v nich část hasící směsi zůstala a při případné kontrole působily jako neporušené a funkční. V jednom přístroji bylo takto možné převézt zhruba půl kilogramu látky. 

K produkci marihuany pachatelé dlouhodobě využívali síť pěstitelů, kteří se pravidelně v pěstebních stanech umístěných v bytových jednotkách starali o desítky rostlin vysokopotentního konopí. Za nemalou odměnu pak tyto rostliny odprodávali k dalšímu zpracování. Marihuana rovněž končila jak u českých, tak německých uživatelů.

V rámci trestního spisu „PRINCEZNA“, který dozoruje Krajské státní zastupitelství v Plzni, bylo na území České republiky zadrženo 12 osob, kdy doposud bylo čtyřem z nich sděleno obvinění pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle ustanovení 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 písm. c), trestního zákoníku, za což jim hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody v délce až 12 let.

Do závěrečné fáze realizace operace bylo nasazeno okolo 150 policistů Národní protidrogové centrály a specializovaných útvarů PČR včetně Útvaru rychlého nasazení, Kriminalistického ústavu Praha, specialistů a zásahových jednotek Krajského ředitelství Karlovarského a Plzeňského kraje, Celní správy a příslušníků Hasičského záchranného sboru.

Bylo provedeno 20 domovních prohlídek a 22 prohlídek jiných prostor a pozemků v Karlovarském kraji a na území Spolkové republiky Německo, během kterých bylo zajištěno přes devět miliónů českých korun, šest nelegálně držených střelných zbraní, kilogram bílé krystalické látky na místě vykazující známky metamfetaminu, to samé množství látky MDMA a také tři kilogramy sušiny marihuany. Mimo to byla zajištěna funkční mobilní laboratoř sloužící k výrobě metamfetaminu a komponenty k indoor pěstování konopí.

Další články