Prymula na tiskové konferenci informoval například o tom, že součástí navrhovaných opatření je zrušení všech sportovních a kulturních akcí. Zavřít mají všechna sportoviště, fitness centra nebo bazény. Opatření se dotknout jak amatérského, tak profesionálního sportu. Lidé venku mohou sportovat v maximálně 20 lidech. Načízení budou platit už od půlnoci ze čtvrtka na pátek.

Opatření se dotknou divadel, kin, ruší se ale také všechny koncerty

"Musíme omezit kontakty osob. Snažili jsme se připravit opatření, aby dopady na ekonomiku byly co nejmenší. Uvědomujeme, že musí být nějaké kompenzace pro sektory, kterých se opatření dotýkají," řekl Prymula na tiskové konferenci. 

Omezení se dotknou také restaurací a barů, kde bude moct být otevřeno jen do 20. hodiny a u stolu společně budou moct sedět jen čtyři lidé. Nařízení začnou platit od pondělí na 14 dnů. 

"Opatření budou po 14 dnech posouzena a bude se rozhodovat, co dál. Zatím je to nutné. Blížíme se do situace, kdy se kapacity lékařských zařízení blíží své hranici," vysvětlil na tiskové konferenci Prymula.

Podle Prymuly je důležité v současné chvíli posílit kapacity zdravotnictví. Ministr řekl, že se vláda v pondělí bude zabývat jeho návrhem na povolání mediků, kteří by pomohli nemocnicím v rámci nouzového stavu.