Zde může být vaše reklama.
Pátek 19.4.
Svátek má Rostislav
Menu

Nejnižší v celé EU Nezaměstnanost v květnu mírně klesla

Nezaměstnanost v květnu mírně klesla

foto: archiv redakce

09. 06. 2022 - 11:48

Úřad práce ČR evidoval k 31. 5. 2022 celkem 235 468 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 8 190 méně než v předchozím měsíci a o 50 354 méně než loni. Podíl nezaměstnaných osob poklesl na 3,2 %. To je o 0,1 p. b. méně než v dubnu a o 0,7 p.b. méně než před rokem. Míra nezaměstnanosti byla podle posledních dostupných dat  EUROSTATU (za duben) nejnižší v celé EU, a to 2,4 % (průměr EU 6,2 %).

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobému vývoji, tak ročnímu období. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance převážně v technických a dělnických oborech. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících.

 „Pracovní trh nadále ovlivňují sezónní práce, které jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě. S příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci ÚP ČR nabídky letních brigád. Zaměstnavatelé ale většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Prostřednictvím ÚP ČR zaměstnavatelé momentálně nabízejí „brigádnická“ místa pro pomocné síly v pohostinství, gastronomii, obchodě, pomocníky ve výrobě, uklízeče, v rekreačních resortech (pro pokojské, číšníky, servírky), případně na koupalištích, obsluhu stánkového prodeje, v lesnictví či zahradnictví. V některých regionech se objevují pozice ve strojírenství.

Sezónní činnosti poběží podle generálního ředitele ÚP ČR i v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat. Vše se ale také bude odvíjet od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání z řad občanů Ukrajiny a v neposlední řadě dopadů energetické krize na zaměstnavatele.

Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu dosud práci celkem 68 885 občanů Ukrajiny (zhruba ¾ z nich jsou ženy). Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci května aktuálně pracovalo na území ČR 56 388 občanů Ukrajiny  s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce v Plzeňském (8 143 osob) a Středočeském kraji (8 034 osob) a dále v Praze (6 381 osob). Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení, pomocníci ve stavebnictví, ve výrobě, v dopravě, případně našli uplatnění v oblasti sezónního zaměstnání.

„Příchod občanů Ukrajiny prozatím pracovní trh nijak výrazně neovlivnil. Nastupují zpravidla na dlouhodobě neobsazené pozice. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které potřebovali. Zároveň ale platí, že do ČR přicházejí/přicházeli především ženy. Což v praxi znamená, že většinou vykonávají fyzicky nenáročné činnosti. Navíc dávají přednost krátkodobým pracovním příležitostem a s ohledem na děti také práci na jednu směnu,“ upřesňuje generální ředitel ÚP ČR.

Ke konci května bylo v evidenci ÚP ČR 7 218 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou, kteří podali žádosti o zavedení jako zájemci (7 048 osob) nebo uchazeči (170 osob) o zaměstnání. Celkem se od vypuknutí krize na Ukrajině zaevidovalo na ÚP ČR do konce května 11 588 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou. ÚP ČR jim nabízí mimo jiné i pomoc s financováním kurzů českého jazyka. O jejich akreditaci si na základě rámcových sylabů, které připravilo MŠMT, mohou požádat kterákoli vzdělávací zařízení. Jedná se o rekvalifikační kurz „Český jazyk pro cizince – základní kurz“ a „Český jazyk pro cizince – navazující kurz". A zdarma nabízí kurzy češtiny např. neziskové organizace, školy různého stupně nebo třeba Centrum na podporu integrace cizinců.

Další články