Zde může být vaše reklama.
Sobota 20.4.
Svátek má Marcela
Menu

Karlovarská opozice žádá mimořádné zastupitelstvo

Karlovarská opozice žádá mimořádné zastupitelstvo

foto: KV

26. 02. 2020 - 10:00

Zastupitelské kluby KOA, Pirátů a KSČM podaly v pátek 21. února žádost o svolání mimořádného zasedání zastupitelstva města. Hlavním důvodem jsou změny ve vedení městských firem, nejasnosti při odvolávání odborné rady Kanceláře architektury města a škrty ve spojích MHD. Své podpisy připojilo všech 12 opozičních zastupitelů a primátorka tak musí zastupitelstvo svolat nejpozději do 13. března.

Hlavním impulsem bylo náhlé odvolání čtyř ředitelů městských příspěvkových organizací na radě 18. února, ke kterému došlo až v bodě různé, kdy už nebyli přítomni zástupci opozice. Účelovost akce podtrhuje rychlost vyhlášení výběrového řízení, jehož uzávěrka je již  6. března. „Celý způsob odvolání vyvolává víc otázek, než by bylo příjemné. Vedení města nepřišlo se žádným vysvětlením. Pokud je situace v daných společnostech skutečně neúnosná, mají občané právo o této skutečnosti vědět. Pokud by město vedení opravdu chtělo pracovat koncepčně na městských firmách, přilákat odborníky odjinud, nejednalo by tak překotně," sdělil za zastupitelský klub Pirátů Jindřich Čermák.

Druhým navrhovaným bodem programu mimořádného zastupitelstva je změna v odborné radě Kanceláře architektury města Karlovy Vary. „Vedení města hazarduje s pověstí a nezávislostí KAM KV tím, že samo porušuje zřizovací listinu organizace. Personální změny vysoce odborného orgánu nevyšly z popudu ředitele, ačkoliv on jediný má k tomu mandát. Na radu města nebyla předložena žádná písemná žádost nebo návrh," vysvětluje za zastupitelský klub KOA Petr Kulhánek.

Třetím důvodem ke svolání jsou změny v jízdních řádech MHD. „Vzhledem k tomu, že při projednávání v únoru neměli zastupitelé relevantní a kompletní informace, považujeme za důležité opětovně tento bod projednat. Obrací se na nás desítky lidí, kterým změna výrazně zasáhne do života. Jedná se nejen o seniory, ale i o zaměstnance, či maminky s dětmi. Nespokojeni jsou zaměstnanci a návštěvníci krajské knihovny, obyvatelé Rybář, Doubí a dalších čtvrtí," doplňuje za zastupitelský klub KSČM Věra Bartůňková.

Další články