Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Děkan olomoucké přírodovědy Kubala žaluje akademický senát UP

Děkan olomoucké přírodovědy Kubala žaluje akademický senát UP

foto: PřF UP

13. 08. 2020 - 10:30

České soudnictví se připravuje na případ, se kterým se ještě nesetkalo. A zrodil se v Olomouci. Děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Martin Kubala totiž podal správní žalobu na svou vlastní univerzitu. Konkrétně na akademický senát. Důvodem je vznik nového vysokoškolského ústavu CATRIN, Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií UP. O žalobě jako první informovala MF DNES.

Kvůli ústavu se na olomoucké univerzitě bojuje už přes dva roky. Na všech možných úrovních akademické obce se vedou diskuze, vznikají spory, pro konflikt se vžilo pojmenování válka vědců. Objevili se například důkazy o tajném nahrávání schůzek, podřízení děkana Kubaly jej pak obvinili z bossingu.

Poslední dění kolem centra se datuje do června tohoto roku, kdy právě zažalovaný akademický senát posvětil vznik centra. Už na tehdejší schůzy senátu děkan Kubala oznámil, že zvažuje právní kroky proti vzniku ústavu.

Kubala na zasedání senátu mimo jiné řekl, že fakulta zvažuje žalobu. Pokud by schválené centrum vědy opravdu vzniklo, přišla by přírodovědecká fakulta o RCPTM a Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. A s tím fakulta, ústy svého děkana, nesouhlasí, zaznělo na tehdejším zasedání. A teď k podání žaloby opravdu došlo.

„Její podání je smutným, avšak logickým vyústěním procesu budování vysokoškolského ústavu přes jasně deklarovaný nesouhlas samosprávných akademických orgánů fakulty. Ty se důvodně domnívají, že byla zasažena jejich zákonem garantovaná práva. Bohužel jim nezbývá nic jiného než nechat přezkoumat napadené usnesení správním soudem,“ uvedl Martin Kubala pro iDNES.cz.

K žalobě na vlastní univerzitu má mandát od akademického senátu své fakulty, posvětil ji při hlasování na konci minulého týdne.

Ke krokům svého děkana se vyjádřil profesor Radek Zbořil, který v celé kauze také figuruje.

"Myslím, že děkan Kubala by měl respektovat demokratické rozhodnutí Akademického senátu UP a především svobodné rozhodnutí téměr 270 zaměstnanců center, kteří požádali o převod na CATRIN," řekl pro Večerník Zbořil.

O vyjádření jsme požádali také zástupce vedení celé univerzity, kteří se s odvoláním na připravané oficiální stanovisko vedení UP odmítli vyjádřit.

Další články