Zde může být vaše reklama.
Úterý 16.4.
Svátek má Irena
Menu

Tisková konference Babiš vysvětluje nejnovější vládní opatření kvůli koronaviru

Babiš vysvětluje nejnovější vládní opatření kvůli koronaviru

foto: vlada.cz

14. 03. 2020 - 08:00

Během noci z pátku na sobotu zavedla vláda další opatření, přijatá kvůli snaze zastavit šíření nebezpečného koronaviru. Jde mimo jiné o uzavření většiny obchodů a restaurací. I zde ovšem existují výjimky. Nejnovější kroky vlády vysvětlil na tiskové konferenci premiér se svými ministry.

I přes plošné uzavření obchodů existují výjimky. Jde o prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata. Jde také o prodejny brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů či tabákových výrobků.

Výjimku dostaly i některé restaurace. A to ty, které neslouží pro veřejnost, ale například pro stravování zaměstnanců, poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a vězeňských zařízení.

Tisková konference měla začít v 8:00, nakonec však bude mít zhruba patnáctiminutové zpoždění.

Je krátce před půl devátou a stále čekáme na zahájení tiskové konference, která měla začít už v osm hodin.

"Hlavní rozhodnutí, které jsme udělali, jsme udělali proto, aby se lidé nenastěhovali do obchodních center, to je hlavní důvod. Všechny obchody jsou zavřené, otevřené jsou potraviny, lékárny, drogerie," uvedl na začátek konference premiér Babiš.

"Jednotlivé evropské státy postupují nekoordinovaně. Každý k tomu má jiný přístup. Některé státy testují už jen lidi nad šedesát pět let. My chceme testovat všechny, proto chceme rozšířit místa odběrů. Zakazujeme přítomnost lidí v provozovnách stravovacích služeb. Fast foody všechno dělají přes výdejový prodej. Co se týče hotelů, neměli by lidé sedět v restauracích. Ale může fungovat pokojový servis," prozradil rovněž na konferenci Babiš.

"Jsme přesvědčeni o tom, že je to potřeba. Musíme zabránit šíření viru. Byl jsem v kontaktu s premiérem Polska i Slovenska, myslím, že přijímámé podobná opatření," doplnil.

"Žádné oblasti uzavírat nebudeme, pokud to bude nutné, uzavřeme celou republiku. A říkám znovu, potravin je dost, nemusíte tolik nakupovat," řekl také Babiš.

Slovo si vzal také ministr vnitra Jan Hamáček.

"Sledujeme vývoj států v Evropě, které jsou na tom hůře, než Česká republika, chceme to udělat tak, aby náš zdravotnický systém situaci zvládl. Bereme si inspiraci tam, kde se podařilo křivku otočit. Jediným opatřením, které opravdu funguje, je zamezit co nejvíce kontakt lidí mezi sebou. Cílem je, aby lidé omezili kontakty mezi sebou. Je potřeba zachovat chod ekonomiky, proto aby lidé chodili do práce, ale pak hned domů. Žádné domácí párty ve větších počtu tomu nepomohou," uvedl Hamáček.

"Chtěl bych poděkovat příslušníkům hasičů, kteří měli spoustu práce. Do obchodních center dorazí policie a pořádkové jednotky, budou kontrolovat, aby naše nařízení bylo naplňováno. Postupně budeme komunikovat i s dalšími obchody. Opatření bylo primárně motivováno tím, abychom zamezili riziku velké vlny v nákupních centrech," doplnil během konference.

Kontroly na hraničních přechod, budou ochranné prostředky pro lidi v první linii?

"Co se týče státních hranic, probíhají kontroly na česko-německých a česko-rakouských, zatím bez problémů. Máme výjimku pro pendlery, a to až do sta kilometrů. Nechceme, aby tato opatření drasticky dopadla na naše občany, kteří pracují v pohraničí. Chystáme se zavádět kontroly také na slovenských a polských hranicích. Přesný režim vyjasníme zítra," dodal ministr vnitra Hamáček.

Slovo si převzal také ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

"Uzavření jsme nachystali tak, abychom přesně během víkendu mohli upřesnit, kterých provozoven se to následně přesně bude týkat. Vytvořili jsme speciální štáb, vznikne call centrum, kde budeme odpovídat na dotaci podnikatelů i odběratelů, vše bude na stránkách ministerstva," řekl na tiskové konferenci Havlíček.

"Miliony korun půjdou ze zdrojů do podpory podnikatelů, kteří jsou přímo i nepřímo dotčení koronavirem," prozradil.

"Nechceme být Švýcarsko. Budeme testovat všechny, ne ty nad šedesát pět. Víme, co děláme," řekl rovněž premiér na konferenci.

"V žádném případě nebudeme omezovat městskou hromadnou dopravu a meziměstské linky," prozradil premiér.

Pošta běží standardně, přes víkend se budou s poštou řešit, co se bude dít dál. Situace je zatím podle ministra Hamáčka zvládnutá.

Místa na testování se budou v případě potřeby navyšovat

"Byla tady spekulace, že dáme do karantény Prahu. Ale to neuděláme. Pokud budeme mít pocit, že je potřeba vyhlásit karanténu, vyhlásíme ji na celou republiku," uvedl rovněž Babiš na tiskové konferenci.

"Nejsem individualista. Vy žijeme v nějakých drbech a pověstech. Největší odborník je pan náměstek Primula. Máme novou hygieničku, paní Rážovou. Seděl jsem na krizovém štábu. Byli tam všichni. Pan Primula mi už dávno říkal, že je to pandemie. Já si dám říct, rozhodujeme se společně," uvedl Babiš na tiskové konferenci.

"My samozřejmě děláme politická rozhodnutí a neseme za ně zodpovědnost, ale konzultujeme všechno s odborníky. Všechna opatření jsou postavená na zkušenostech. Bereme je z míst, kde se s virem podařilo něco udělat. My jsme naše opatření porovnávali s tím, co dělali oni. Není to žádná partizánština," řekl ministr Hamáček.

"Jsme připravení případně navýšit počet odběrových míst. Pokud to bude potřeba. Máme objednané rychlotesty. Jejich přísun zásadně změní rychlost testování a počet testů. Nutno dodat, že jde o pomůcky z Číny a je zde obrovský přetlak na tyto věci z řady dalších evropských zemí," prozradil mluvčí Hamáček.

Během včerejška mělo být do nemocnic 60 tisíc respirátorů. Skutečným číslem nakonec bylo 51 tisíc respitátorů. Ve dvanácti kamionech je rozvezla armáda. Rozdělené byly podle potřeby.

Jaké jsou výjimky, které prodejny jsou otevřené?

- prodejny potravin
- prodejny výpočetní a telekomunikační techniky, aduio a video přijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti
- prodejny pohonných hmot
- prodejny paliv
- prodejny hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží
- lékárny a výdejny zdravotních prostředků
- prodejny malých domácích zvířat, krmiv a potřeb pro zvířata
- prodejny brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží
- prodejny novin a časopisů
- prodejny tabákových výrobků
- prádelny a čistírny
- prodeje přes internet
- zákaz uzavření stravovacích služeb neplatí pro ty provozovny, které neslouží pro veřejnost (zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, vězeňských zařízení)

Další články